Oefenen met de "Tri-Tip Brisket Style" voordat je aan je eerste Brisket begint
Wanneer je van plan bent om je eerste brisket te bereiden op de BBQ is het zeker een aanrader om eens te oefenen met een Tri-Tip Brisket style.
De Tri-Tip (ook wel Ezeltje, liesstuk of Mamhina genoemd) is hier een perfect stuk vlees voor.
Het is een stuk goedkoper en kleiner dan een whole packer brisket maar je kunt wel precies dezelfde bereiding toepassen.
Onderstaande beschrijving lijkt dan ook erg veel op de Brisket Whole Packer post die ik heb geschreven en daarom noemen we het ook de, Tri-Tip Brisket Style.
De echte kenner zal het verschil met een brisket misschien wel proeven, maar wanneer je iemand dit stuk Tri-Tip blind laat eten zal die persoon direct zeggen dat het om een brisket gaat.
Belangrijk is wel, net als bij een echte brisket, dat je een Tri-Tip gebruikt van goede kwaliteit.
Ik gebruikte voor de Tri-Tip Brisket Style, deze Angus Mamhina uit Canada welke van goede kwaliteit is en een hele mooie vet-marmering heeft.
Wat hebben we nodig?
- BBQ om indirect te kunnen gebruiken
- Snijplank
- Scherp mes
- Keukenpapier
- Temperatuur meter
- Rookhout (Traeger pellets Whiskey Barrel WhistlePig)
- Butcher paper
- Aluminiumfolie
- Angus Mamhina uit Canada circa 1,8 kg
- Traeger Beef Rub
- Zonnebloemolie
- BBQ Saus – Saus.Guru Late Apple Harvest
Voorbereiding
Trimmen van de Tri-Tip
Het trimmen van een Tri-Tip is een stuk minder werk dan bij een brisket. Een Tri-Tip heeft veel minder vet en het meeste hiervan laat ik altijd zitten.
Bij deze Tri-Tip heb ik zo veel mogelijk silverskin weggesneden en een klein beetje te hard vet waarvan ik denk dat dit niet mooi gaat smelten.
Rubben
Dep de Tri-Tip droog met een stuk keukenpapier en smeer de Tri-Tip in met zonnebloemolie. Bestrooi hierna de Tri-Tip rijkelijk met je favoriete rub, ik heb hiervoor de Beef Rub van Traeger gebruikt. Dek de Tri-Tip af en leg deze in de koeling voor een aantal uur.

Bereiding
Roken
Haal de Tri-Tip uit de koeling en maak je BBQ klaar voor indirect gebruik met een dome-temperatuur van 110 graden Celsius. Voeg het rookhout toe en leg je Tri-Tip met de vetkant naar boven op het rooster.
Voor deze bereiding heb ik mijn Traeger Ranger gebruikt en heb gebruik gemaakt van de Traeger pellets Whiskey Barrel WhistlePig.
Plaats de kerntemperatuurmeter in de Tri-Tip en stel deze in op 70 graden Celsius. Bij deze temperatuur heeft het vlees genoeg rook gezien en zitten we net voor de stall.
Inpakken in butherpaper
Wanneer de kerntemperatuur van 70 graden Celsius is bereikt gaan we de Tri-Tip stevig inpakken in butcher paper. Houd hierbij in de gaten aan welke kant de vetkant zit. Leg de Tri-Tip terug op de BBQ, nu met de vetkant naar beneden. Steek de temperatuurmeter in het vlees en stel deze in op 90 graden Celsius. De dome-temperatuur van je BBQ mag je nu iets opstoken tot 120/130 graden Celsius.
Wanneer de Tri-Tip een kerntemperatuur van 90 graden Celsius heeft bereikt ga je voelen en prikken met je temperatuurmeter. Voel je nog teveel weerstand, dan is de Tri-Tip nog niet klaar. Ik voelde geen weerstand meer toen de Tri-Tip een kerntemperatuur had van 95 graden Celsius.
Pak de Tri-Tip voorzichtig uit en vang de sappen op in een bak. De Tri-Tip is een stuk kleiner dan de brisket en deze heb ik dan ook een uurtje laten rusten. Voor een brisket zou ik er voor kiezen om deze wat langer te laten rusten.
Het snijden van de Tri-Tip Brisket style
Na het rusten kan je de Tri-Tip in mooie plakken snijden. Let er hierbij dat je het vlees op de draad snijdt.
Je kunt een klein beetje van het opgevangen vocht over de plakken Tri-Tip heen gieten.
Het vocht kan je ook gebruiken om eventueel overgebleven stukjes Tri-Tip in op te warmen.
Serveren
Ik heb de plakken Tri-Tip op een hard broodje geserveerd met rode ui, augurk en een zoete BBQ saus.
Ga je dit Tri-Tip Brisket Style Van De BBQ recept ook maken? Maak er een leuke foto van en tag Braai&Snaai op Instagram😊.
En heb je nou een fantastisch resultaat gehaald met deze Tri-Tip Brisket Style bereiding? Lees en probeer dan ook eens de bereiding voor een Whole Packer Brisket welke hier erg op lijkt.
Smakelijk eten!
#Tri-Tip Brisket Style