Mexicaanse Pulled Pork Low&Slow van de BBQ
Een echte BBQ klassieker, pulled pork! Iedere BBQer heeft dit al wel eens gemaakt of op zijn minst op zijn to-do lijstje staan.
Ik maakte er deze keer Mexicaanse Pulled Pork van welke ik gebruikte voor Mexicaanse Pulled Pork Tortilla’s en Mexicaanse Pulled Pork Nacho’s.
Voor de Mexicaanse Pulled Pork gebruikte ik een stuk Heyde Hoeve procureur van BBQuality.
De Heyde Hoeve procureur leent zicht perfect voor het maken van Mexicaanse Pulled Pork, de procureur is doorregen met vet en vol van smaak.
Doordat de Heyde Hoeve procureur doorregen is met vet zal de procureur tijdens de bereiding niet snel uitdrogen waardoor je heerlijk malse Mexicaanse Pulled Pork krijgt.
Wie mij volgt op Instagram (doe je dit nog niet, dan vooral even doen door hier te klikken😉) dan zie je de laatste tijd veel Mexicaans eten voorbij komen. Dit komt vooral omdat we thuis allemaal gek zijn op tortilla’s/wraps welke we zeker 2 keer in de week eten.
Verschillende stukken kip, gehakt, pulled beef, skirt steak, van alles rollen we tussen de tortilla’s. En deze keer gaan we de tortilla’s vullen met Mexicaanse pulled pork.
Wat maakt dit recept dan Mexicaans? De tortilla’s natuurlijk, maar ook de kruiden en alles waar we de tortilla mee gaan vullen geeft het een Mexicaanse stijl.
Wat hebben we nodig?
Ingrediënten
Voor de Pulled Pork
- 1400 gram procureur
- Sriracha hot saus
- 100 gram roomboter
- 500 milliliter kippen boulion
Dry rub:
- 2 eetlepels paprika poeder
2 eetlepels oregano
- 1 theelepel komijn poeder
1 theelepel knoflook poeder
- 1 theelepel chili vlokken
2 theelepels gerookte paprikapoeder
- 1 theelepel zout
Om de tortilla’s op te maken
- Guacamole dip
- Creme fresh gemixt met een scheut sweet chili saus
- TexMex geraspte kaas mix
- Salsa mix: 4 tros tomaten en 1 rode ui in kleine blokjes gesneden met een scheut olijfolie
- fijn gehakte verse platte peterselie
- 1 limoen in partjes gesneden
Benodigdheden
- BBQ om indirect mee te kunnen BBQen (ik gebruikte de Traeger Ironwood XL)
- Rookhout appel
- Aluminiumfolie
- Thermometer
- Schaal of aluminium bak welke in de BBQ kan
- Optioneel een thermobox of koelbox om je procureur in te laten rusten)
Voorbereiding
Haal de procureur uit de verpakking en dep deze droog met een stuk keukenrol.
Snijd ruitjes in de vetkap (bovenkant) van de procureur, dit doen we om zo meer oppervlakte te creëren en de kruidenmix dieper in het vlees kan trekken.
Smeer de procureur in met hot saus, de hot saus wordt in dit geval gebruikt als binder zodat alle kruiden goed blijven plakken.
Wees niet bang dat de Mexicaanse Pulled Pork veel te heet wordt door de hot saus, net als bij het gebruik van mosterd als binder, verdampt de smaak voor het grootste gedeelte.
Mix alle kruiden voor de dry rub, verdeel deze over de procureur en wrijf de kruiden goed in het vlees.
Dek de procureur af met aluminiumfolie en zet de bak in de koeling voor een aantal uur om de kruiden in te laten trekken.
Bereiding
Maak je gebruik van bijvoorbeeld een Kamado BBQ dan voeg je rook chunks toe wanneer de BBQ op temperatuur is.
Na ongeveer 4 uurtjes gaf de thermometer 71 graden aan en rond deze kern temperatuur komt de procureur in de bekende stall terecht.
Tijdens de stall stijgt de interne temperatuur van het vlees langzaam en kan zelfs tijdelijk stoppen met stijgen, zelfs als de temperatuur van de BBQ constant blijft.
Dit gebeurt wanneer het vocht in het vlees begint te verdampen en de verdampingswarmte de temperatuurstijging compenseert. De stall kan enkele uren duren, afhankelijk van de grootte en dikte van het vlees.
Om de stall te versnellen, gaan we de procureur inpakken in aluminiumfolie.
Haal de procureur van de BBQ en leg de procureur in een aluminium schaal of andere schaal welke op de BBQ kan.
Smeer de procureur opnieuw in met hot saus, verdeel de plakjes roomboter over de procureur en giet de kippen bouillon in de schaal.
Zorg dat de kippen bouillon niet kookt wanneer je dit bij de procureur giet! Laat dit eerst even afkoelen.
Dek hierna de schaal goed af met aluminiumfolie en plaats de bak terug op de BBQ.
Plaats de probe terug in de procureur en stel de kern temperatuur in op 91 graden celcius.
Vanaf 91 graden kern tempertuur ga je prikken in de procureur, voel je nog te veel weerstand dan laat je de procureur nog even liggen.
Ik voelde pas geen weerstand meer toen de kern temperatuur 94 graden celcius aangaf.
Haal de aluminiumfolie van de BBQ en je zult zien dat de bark een stuk lichter en zachter is geworden.
Hierom laten we de procureur nog 15 minuten op de BBQ liggen, na 15 minuten is de bark weer een stuk donkerder en krokanter.
De procureur mag nu van de BBQ en pak deze opnieuw in, in de aluminiumfolie om hem te laten rusten.
Gooi de sappen die in de aluminium schaal zitten niet weg!
Bij een groter stuk vlees, zoals deze procureur, mag het vlees best een uur of 2 tot 3 rusten in de aluminiumfolie.
Ik leg de procureur altijd in een thermobox (of koelbox) zodat de procureur lekker warm blijft.
Na 3 uur rusten heb ik de procureur uit de koelbox gehaald.
De procureur was zo zacht en mals dat het uit elkaar trekken van de procureur geen enkele moeite kostte en vorken of klauwen overbodig zijn.
Giet een klein beetje van de opgevangen sappen over de Mexicaanse Pulled Pork en meng dit door elkaar.
Maak de Mexicaanse Pulled Pork Tortilla op door eerst de guacamole dip en crème fresh mix met chili saus over het midden van de tortilla te smeren.
Verdeel wat Mexicaanse Pulled Pork, de salsa, geraspte kaas en beetje fijn gehakte platte peterselie over de tortilla.
Knijp als laatste wat verse limoen sap eroverheen en vouw de tortilla dicht.
Buen apetito!
Ga je dit Mexicaanse Pulled Pork Tortilla recept ook maken? Maak er een leuke foto van en tag Braai&Snaai op Instagram😊.