Looftlighter, de elektrische aansteker voor je BBQ. Gloeiend hete kolen binnen 1 minuut!

Is de elektrische aansteker voor je BBQ echt zo handig?

Is de elektrische aansteker voor je BBQ echt zo handig? In het kort… JAZEKER!
Ik gebruik al enkele jaren met plezier en veel gemak mijn looftlighter voor het aansteken van verschillende brandstoffen in mijn BBQ’s. Zelfs het hout van de houtkachel in de mancave steek ik er mee aan.

De looftlighter gebruikte ik voor het eerst op een catering klus waarbij een collega BBQ’er deze mee had genomen.
Was ik gelijk verkocht? Nee, niet meteen en dat komt omdat je natuurlijk wel een stopcontact nodig hebt om de looftlighter te gebruiken.
In dit geval was er wel een stopcontact in de buurt en ik had in een mun van tijd onze grote Oklahoma smoker en kamado’s aangestoken.
De kamado’s natuurlijk gevuld met houtskool en onze smoker stookte we op eiken en appelhouten stammetjes.
Was ik toen wel verkocht…? Direct! Ik bestelde de dag erna gelijk de looftlighter en jaren later gebruik ik deze nog steeds.

Verschillende merken elektrische BBQ aanstekers

In de tijd dat ik mijn elektrische BBQ aansteker bestelde was looftlighter naar mijn weten ook de enige op de Nederlandse markt.
Tegenwoordig zie je veel verschillende merken voorbij komen en heb in de loop der jaren enkele merken kunnen testen.
Om eerlijk te zijn merk ik vrij weinig verschil in gebruik tussen de Looftlighter, de Bastard One Minute Lighter en GrillGuru One Minute Lighter.
Ze doen allemaal wat ze zeggen, binnen één minuut je BBQ aansteken.
Je moet dit natuurlijk wel met een korreltje zout nemen. Bij een Kamado ligt het er aan wat voor een soort houtskool je gebruikt (zacht of hard) en ga je voor low&slow of hot&fast (op hoeveel punten steek je het houtskool aan).

Hoe werkt de elektrische aansteker?

Om de elektrische aansteker te gebruiken, plaats je deze in het midden van de houtskool of in de buurt van het openhaardhout. Druk de aanknop in en houd de elektrische aansteker ongeveer 10-20 seconden op dezelfde plek gericht. Er komt nu extreem hete lucht uit.
Bij de eerste vonkjes trek je de elektrische aansteker meteen 10-15 cm naar achteren terwijl je de knop ingedrukt houdt. Het materiaal begint te smeulen en te ontbranden. Vervolgens kun je de elektrische aansteker verplaatsen om andere delen van het brandbare materiaal aan te steken, totdat alles gelijkmatig brandt.
De elektrische aanstekers waar ik mee heb gewerkt hebben allemaal een metalen beugel. Hier kan je de aansteker aan ophangen, maar ook op neerleggen nadat je de aansteker net hebt gebruikt.
Het uiteinde is na gebruik gloeiend heet en op de beugel kan de aansteker netjes afkoelen zonder ergens ongewenste brandmerken op achter te laten.

Conclusie

De elektrische aansteker is bij mij al jaren een onmisbaar BBQ accessoire geworden. Je steekt nog makkelijker de BBQ aan als je wat minder tijd hebt.
Het ontsteekt supersnel je vuur en dat zonder aanmaakblokjes of vloeistof.
Gebruik ik hem dan ook echt altijd? Nee, soms vind ik het gewoon leuk om lekker met vuur te spelen en met wokkels of kleine houtjes aan de slag te gaan.

Dennis
Dennis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *