Indirect BBQ’en? Alles wat je moet weten!

We hebben het allemaal al wel eens mee gemaakt, zwart gecremeerde hamburgers, zo hard dat je tandkronen afbreken en het vlees van binnen nog veel te rauw is.
Wat je natuurlijk wilt, is een perfect gegaard en heerlijk mals stuk vlees welke rustig de juiste kerntemperatuur heeft bereikt.  

Indirect BBQ’en

Indirect BBQ’en, zoals de naam al doet vermoeden, houdt in dat je het voedsel niet direct boven de hittebron plaatst. In plaats daarvan gebruik je de hitte die wordt gecreëerd door houtskool of gas om het voedsel langzaam te garen in een afgesloten ruimte, net zoals in een oven maar dan met een BBQ smaak.
En ja, je leest het goed, ook met een gas BBQ kun je indirect BBQ’en!

De voordelen van het indirect BBQ’en

Er zijn verschillende voordelen van indirect BBQ’en. Indirect BBQ’en zorgt ervoor dat het voedsel gelijkmatig wordt gegaard. Wanneer je voedsel direct boven de hittebron grillt, kan de buitenkant al te ver zijn terwijl de binnenkant nog rauw is. Bij indirect BBQ’en wordt de hitte gelijkmatig verdeeld, waardoor het voedsel gelijkmatig gaar wordt.

Een ander voordeel van het gelijkmatig verdelen van de hitte is dat het vlees sappig en mals blijft en niet snel uitdroogt. Dit is vooral heel belangrijk bij grote stukken vlees zoals brisket, procureur/varkensschouder (pulled pork) of spareribs, die langere tijd op lage temperatuur nodig hebben om te garen.

Hoe stel ik mijn BBQ in voor indirect BBQ'en?

Dit hangt allemaal af welk soort BBQ je gebruikt en bijna alle BBQ’s zijn zo in te stellen dat je er indirect mee kan BBQ’en.

Kamado

Om te beginnen hebben we de Kamado BBQ, een van de populairste BBQ’s van dit moment omdat je er heel makkelijk mee kan indirect BBQ’en.
Hiervoor heb je een plate setter/heat deflector nodig welke een soort schild creëert tussen je houtskool en het rooster waar je gerecht op ligt.
Tegenwoordig zijn er voor de bekende A-merk Kamado BBQ’s standaard plate setters verkrijgbaar en zijn ze vaak standaard inbegrepen.
Voor de onbekende (vaak Chinese) B-merken is er niet altijd een plate setter beschikbaar of zal een plate setter van een ander merk niet passen.
Dit is een ander onderwerp welke ik in een andere post bespreek maar alleen al hierom zou ik altijd voor een bekend A-merk Kamado gaan.
Waarbij je vroeger de standaard plate setter had in de vorm van een pizza steen of de “driepoot” van Big Green Egg, zie je dat er in de loop van de jaren verschillende plate setters zijn ontwikkeld.

Divide & Conquer systeem voor in de kamado

Het divide & conquer systeem maakt de laatste tijd zijn opmars en ook ik ben echt een fan van dit systeem.
Wat ik vooral ontzettend vervelend vind aan bijvoorbeeld het oude Big Green Egg systeem is dat wanneer je rook chunks of extra houtskool toe wilt voegen je alles eruit moet halen.
De plate setter en het rooster is warm en zwaar en kun je niet overal neer leggen.
Ook ik heb de fout gemaakt door de plate setter op mijn houten zijplankjes te leggen terwijl deze gloeiend heet was… Dit doe je dan ook maar een keer.
Het divide & conquer systeem bestaat uit halve rekjes en halve plate setters (ook wel halve maantjes genoemd).
Met een stel goede BBQ-handschoenen leg je het ene halve rekje op het andere halve rekje en dit doe je ook bij het halve maantje. Je hebt nu voldoende ruimte om bij je houtskool te komen.
Een ander groot voordeel van dit systeem is dat je de Kamado in kan delen in een directe en indirecte zone.
Ook zijn er veel leuke accessoires te verkrijgen voor dit systeem en ik ga hier zeker nog een blogpost aan wijden.

Kettle BBQ

Met een kettle BBQ kun je ook heel goed indirect BBQ’en en hier zijn verschillende methodes en accessoires voor te vinden.
Toch ga ik beginnen met een klein nadeel over indirect BBQ’en op een kettle BBQ en dat is dat je ruimte kwijt raakt op je rooster.
Doordat je geen plate setter gebruikt zoals bij een Kamado BBQ en je het vlees niet direct boven de hittebron wilt leggen, mis je toch snel 25 tot 50% van het roosteroppervlak waarop je geen vlees kwijt kan.
De simpelste manier is je kolen aan de ene kant te leggen in de BBQ en je vlees op de andere kant op het rooster. Ga je bijvoorbeeld pulled pork maken en heb je een groot stuk procureur, dan heeft deze methode de voorkeur omdat je anders waarschijnlijk te weinig ruimte hebt wanneer de kolen aan beide kanten liggen.
Wanneer je deze methode gebruikt, let er dan op dat je de luchtopening in je deksel tegenovergesteld van de kolen plaatst. Liggen je kolen links, plaatst de deksel dan zo dat de luchtopening rechts zit. Dit zorgt er voor dat de hitte en rook door je hele BBQ heen trekt.
Je kunt er ook voor kiezen om je vlees in het midden van het rooster te leggen, een aluminium bakje (met water) in het midden van de BBQ en de kolen links en rechts in de BBQ te plaatsen. Deze optie heeft mijn voorkeur bij bijvoorbeeld een hele kip omdat die dan van beide kanten gelijk gaart.
Ook bij de eerste methode heeft het plaatsen van een aluminium bakje met water een meerwaarde. Het houdt het de kolen tegen en het water zorgt er voor dat de temperatuur stabieler blijft.

Kettle BBQ accessoires voor indirect BBQ'en

De meeste simpele en goedkope accessoire is het gebruik van bakstenen. Het houdt de kolen tegen en zorgt er voor dat de hitte niet via de onderkant bij je vlees kan komen.
Er zijn ook kolenmanden te verkrijgen voor verschillende merken kettle BBQ’s.
Wanneer je er twee hebt, kun je ze links en rechts plaatsen. Je kunt er natuurlijk ook eentje gebruiken waardoor je maar aan één kant kolen hebt liggen.
Nog een optie is het gebruik van een RVS vulkaan kolenmand. Hiermee creëer je hitte in het midden van de BBQ en leg je het gerecht om de hitte heen.
De vulkaan kolenmand is ook fantastisch voor het direct grillen van een steak. Wanneer je genoeg brandende kolen in de vulkaan kolenmand plaatst, kun je ontzettend veel hitte in het midden van je BBQ creëren.

Indirect BBQ'en op een Gas BBQ

Wanneer je beschikt over een gas BBQ met verschillende branders kun je ook heel goed indirect BBQ’en.
Net als bij een kettle BBQ is het makkelijk om zones te creëren, bij een gas BBQ doe je dit door bepaalde branders uit te laten.
Leg je het vlees helemaal links in de BBQ, dan laat je de linker en middelste gas brander uit en gebruik je alleen de meest rechter gas brander.
Door de rechter brander harder of zachter te zetten kun je de temperatuur in de BBQ regelen.
Ga je op de gas BBQ een hele kip bereiden, dan leg je de kip net als bij de kettle BBQ in het midden en zet je de linker en rechter gas brander aan.

Overige BBQ's

Zoals ik in het begin al aangaf, is het op bijna alle BBQ’s mogelijk om indirect te BBQ’en.
Wees creatief wanneer een BBQ niet standaard is ingericht of de accessoires heeft om indirect te BBQ’en.
Gebruik aluminium folie of bakjes, bakstenen, gietijzeren of terracotta schaaltjes om een schild te creëren.
Het gaat er uiteindelijk om dat het gerecht niet direct boven de hittebron ligt.

Heb je nu een hele gave BBQ hack of constructie gemaakt waardoor je indirect kan BBQ’en? Deel dit dan op Instagram en tag @braaiensnaai.

Dennis
Dennis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *