Griekse Bruschetta met gerookte knoflook pasta

Griekse Bruschetta met gerookte knoflook pasta van de BBQ

Het eerste recept in de reeks bijgerechten, Griekse Bruschetta met gerookte knoflook pasta.
De Griekse Bruschetta at ik 2 jaar geleden voor het eerst, waar kan het ook anders, in Griekenland als voorgerecht.
Bruschetta op de Italiaanse manier maakte wij al regelmatig maar de Griekse Bruschetta was nieuw voor ons.
Deze Griekse variant was ook super lekker en dat komt misschien wel omdat ik zo gek ben op feta kaas.
De feta kaas en verse oregano geeft de Griekse Bruschetta dan ook het Griekse tintje. Voor de rest lijkt de Griekse Bruschetta heel erg op een Italiaanse Bruschetta.

De hoofdingrediënten voor een bruschetta zijn brood, olijfolie en knoflook.
Met deze hoofdingrediënten is er veel te variëren met tomaat, paprika, kaas (mozarella of in dit geval feta), worst, ham en kruiden zoals basilicum en oregano, honing, noten en nog veel meer lekkers.

Bruschetta betekent vanuit het Latijns “bruscare”, dat weer “op kolen roosteren” betekent. We kunnen dus wel een beetje zeggen dat het een BBQ gerecht is 😉.
In dit Griekse Bruschetta gerecht gaan we het nog wat meer BBQ smaak geven door de knoflook eerst te roken op de BBQ.

Wat hebben we nodig?
Ingrediënten
  • 1 ciabatta
  • 1 bol knoflook
  • 3 tros tomaten
  • 1 grote witte ui
  • 1 plak feta kaas
  • balsamico crème
  • 20 gram verse basilicum
  • half bakje verse oregano (+-7/8 gram)
  • extra vergine olijfolie
  • zout en peper
Benodigdheden
  • BBQ om indirect en direct mee te kunnen BBQen (ik gebruikte de Traeger Ranger)
  • eventueel een gietijzeren bak plaat om het brood op te roosteren. Dit kan ook direct op het rooster van de BBQ.
  • snijplank
  • scherp mes
  • mooie plank om je Griekse Bruschetta op te serveren
  • aluminiumfolie
Voorbereiding
Het maken van de gerookte knoflook pasta voor de Griekse Bruschetta

We beginnen met het maken van de gerookte knoflook pasta voor de Griekse Bruschetta.
Maak je BBQ klaar voor indirect gebruik op ongeveer 180 graden Celsius.
Snijd de bovenkant van de knoflook er af zodat alle knoflook teentjes net zichtbaar en open zijn.
Leg de knoflook bol op een stuk aluminiumfolie, giet hier een flinke scheut olijfolie overheen en bestrooi met peper en zout.
Vouw de aluminiumfolie om de bol heen zodat de olijfolie niet weg kan maar laat de bovenkant van de knoflookbol zichtbaar, vouw de folie dus nog niet helemaal dicht.
We gaan de knoflookbol eerst open roken zodat het zo veel mogelijk rooksmaak kan krijgen.
Leg de knoflookbol in de aluminiumfolie op de BBQ voor 45 minuten.
Na 45 minuten mag je de folie helemaal dicht vouwen en laat je de knoflookbol nog eens voor 45 minuten dichtgevouwen liggen.
Haal de knoflookbol van de BBQ en vouw de alumiumfolie open.
Voorzichtig! De olie is gloeiend heet! Knijp de knoflookbol uit in een schaaltje en smeer deze uit als een pasta.

Het snijden van de ingrediënten

Dit kan je allemaal doen terwijl de knoflook op de BBQ ligt.
Wanneer je de ciabatta of stokbrood nog moet afbakken, doe dit als eerst zodat het brood af kan koelen.
Snij de tomaten en ui in blokjes en hak de verse basilicum en oregano fijn.
Doe de gesneden tomaat, ui oregano en een beetje basilicum (bewaar wat basilicum om op het einde over de Griekse Bruschetta te strooien) in een schaal en giet een klein beetje olijfolie erbij met peper en zout naar smaak.
Meng alles goed door elkaar en zet de schaal in de koeling

Bereiding

Maak de BBQ klaar voor direct gebruik op ongeveer 180 graden.
Ik heb de Traeger Ranger met de gietijzeren plaat gebruikt, maar dit kan ook perfect rechtstreeks boven de kolen op het rooster.
Snijd de ciabatta of stokbrood in mooie plakken (niet te dun) en smeer deze aan beide kanten in met olie.
Gril de plakken brood op de BBQ tot ze mooi krokant zijn aan beide kanten en leg ze op de serveerplank om de Griekse Bruschetta op te maken.
Smeer één kant van het gegrilde brood in met een beetje knoflook pasta en verdeel hierover het tomaat en uien mengsel.
Brokkel er wat feta overheen, besprenkel wat balsamico crème en bestrooi met extra basilicum.

Ga je dit Griekse Bruschetta met gerookte knoflook pasta gerecht ook maken? Maak er een leuke foto van en tag Braai&Snaai op Instagram😊.

Griekse Bruschetta
Dennis
Dennis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *