De naam doet anders vermoeden, maar vroeger werden boerenjongens vooral door vrouwen gegeten op verjaardagen.
Voor mij was het dan ook iedere keer een sport om ze als kleine jongen ongezien mee te pikken en te snoepen want ik vond het heerlijk!
Ik ben dan ook nog steeds gek op een ijskoude cola – rum met een limoentje en wat er is nu leuker om hier een recept bij te verzinnen.
Lees hieronder het gevulde kippendij met boeren jongens recept.
Wat hebben we nodig?
Ingrediëntenlijst:
– 6 kippendij zonder bot en vel
– 12 plakken bacon
– 9 eetlepels rum (wit of bruin)
– 6 eetlepels appelsap
– 1 handje rozijnen
– 1 stevige appel
– 1 witte ui
– 2 eetlepels kristal suiker
– 1 zakje vanille suiker
– 1 theelepel kaneel
– ½ theelepel gemalen piment
– 75 gram volkoren brood kruimels
– B.B.Quality Chicken Rub
– zoete BBQ saus (Saus.Guru Mango cinnamon)
Benodigdheden:
– BBQ met deksel om indirect mee te kunnen BBQ’en
– Plancha, gietijzeren pan of koekenpan
– Rookhout appel
– Cocktailprikkers
– Marinade spray fles
– Temperatuur meter
Voorbereiding
Stap 1
Leg de rozijnen in een kommetje en giet hierbij de helft van de rum. Laat dit 30 minuten weken.
Stap 2
Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in kleine blokjes.
Snipper de ui en leg deze apart.
Stap 3
Snij het overtollige vet van de kippendij, dep droog en bestrooi met de chicken rub.
Stap 4
Giet de overgebleven rum en appelsap in de plantenspuit.
Bereiding
Plaats de gietijzeren pan of plancha op de BBQ zodat deze ook vast warm kan worden.
Heb je geen gietijzeren pan of plancha voor in de BBQ, dan kun je de eerste stap ook in een koekenpan op het fornuis bereiden.
We gaan beginnen met het maken van de boerenjongens.
Giet wat olijfolie in de pan, bak de appel en ui en schep dit regelmatig om.
Vermeng de suiker, vanille suiker, piment en kaneel en strooi dit over de appel en ui.
Schep als laatste de broodkruimels en de rozijnen door de appel en de ui en laat het kort mee bakken.
Schep alles uit de pan en zet weg in een kom.
Pak de kippendij erbij, verdeel het appelmengsel over de kippendij rol deze op.
Als laatste rol je twee plakjes bacon om de kippendij heen en zet je alles vast met een cocktailprikker.
De kippendijen zijn nu klaar voor de BBQ, voeg het rookhout toe en leg de kippendijen op het rooster.
Keer de kippendijen regelmatig om en spuit ze in met het rum/appelsap mengsel.
Bij een kerntemperatuur van 70 graden smeer je de kippendijen in met de BBQ-saus.
De kip is klaar wanneer deze minimaal een kerntemperatuur heeft bereikt van 72 graden, maar bij kippendij vind ik het lekker wanneer deze ietsje verder door gaart. Kippendij is een stuk vetter dan kipfilet en zal niet zo snel uitdrogen.
Ik heb de kip er daarom pas afgehaald bij een kerntemperatuur van 78 graden.
Smakelijk eten!
Maak je mijn gevulde kippendij met boerenjongens-recept en plaats je dit op Instagram? Tag @braaiensnaai en ik plaats je gerecht in mijn story.
