De BEEF HAMMER van de BBQ! Een stoer en ruig stuk vlees!

Wat is een Beef Hammer?

De Beef Hammer van de BBQ!! Een dikke homp vlees van bijna 5KG, stoer en ruig en dat op de BBQ. De beef hammer is een echte eyecatcher en was toch wel de BBQ trend van 2022.
De beef hammer is een runderschenkel welke is uitgesneden met een extra stuk kaal bot.
Dit extra stuk kaal bot laat de runderschenkel lijken op een hamer, vandaar de Beef Hammer 😉.
Omdat taco’s hier thuis een favoriet zijn heb ik de Beef Hammer van de BBQ omgetoverd tot pulled beef om er Mexicaanse taco’s van te maken.
Er zijn nog tal van andere recepten te bedenken met een Beef Hammer van de BBQ , maar meestal wordt de Beef Hammer zo bereid dat het zacht vlees wordt en je er pulled beef van maakt.

Wat hebben we nodig voor het Beef Hammer van de BBQ recept?
Ingredienten

Ingrediënten voor de Beef Hammer van de BBQ:

Overige ingrediënten voor een Mexicaanse tortilla:

  • Limoen
  • Avocado
  • Zure room
  • Rode ui
  • Radijsjes
  • Rode peper
  • Guacamole
  • Mini tortilla’s
Benodigheden
Voorbereiding

Probeer de voorbereiding een dag vooraf te doen zodat de rub de tijd heeft om in het vlees te trekken.
Dep de beef hammer droog met een keukenrol en snijd het zilvervlies weg.
Bestrooi de beef hammer rijkelijk met de rub en maak kleine openingen in het vlees waar je de knoflook teentjes in stopt.

Knip een aantal stukken slagerstouw op maat en leg deze op je snijplank.
Verdeel de rozemarijn over de stukken slagertouw en leg je beef hammer hier op, bind de beef hammer op met de rozemarijn er tussen.

Maak 1 liter runderbouillon aan en laat deze afkoelen.
Je kunt de bouillon direct koud krijgen door de bouillon met 500ML kokend water aan te maken en hierna 500ML ijskoud water toe te voegen. Je wilt in geen geval kokende bouillon injecteren in je vlees!
Zodra je bouillon is afgekoeld injecteer je de beef hammer rondom.
Tip: Injecteer je vlees wanneer deze op het rooster in de RVS bak ligt zodat je al het vocht opvangt en gooi dit niet weg.
Je zult best veel bouillon over houden en deze gaan we bewaren voor de “waterpan” welke we in de BBQ plaatsen tijdens de bereiding.
Zodra je klaar bent wikkel je de beef hammer in de aluminium folie en leg deze in de koeling.

Bereiding van de Beef Hammer van de BBQ

Maak je BBQ klaar voor indirect gebruik en stook deze op naar ongeveer 110 graden Celsius.
Voeg het rookhout toe (kersen rookhout heeft hier mijn voorkeur) en plaats de waterbak met de overgebleven bouillon in de BBQ.
Leg de beef hammer op het rooster in de schaal en sluit de deksel. We kunnen nu eindelijk gaan beginnen met de Beef Hammer van de BBQ 😊.

Vanaf nu is het wachten en open alleen de deksel om je beef hammer van de BBQ in te sprayen. Spray de beef hammer om het uur in of wanneer de buiten kant droog lijkt te worden.

Wanneer de beef hammer 6 uur in de rook heeft gelegen of een kern temperatuur van 65-70 graden heeft bereikt dan is de beef hammer klaar om in te pakken.
Ik gebruik deze keer slagerspapier en spray het slagerspapier goed in met de spraymix voordat ik de beef hammer er op leg.
Ik heb wat extra slagerstouw gebruikt om zeker te weten dat het pakket goed gesloten blijft en het slagerspapier op zijn plek blijft zitten.

Zodra de een kerntemperatuur van 90 graden celsius is bereikt begin je met het controleren van de beef hammer.
Door te voelen en te prikken met een temperatuurmeter of een saté prikker is te controleren hoe de structuur is van het vlees.
Krijg je nog te veel weerstand, dan laat je de beef hammer nog even liggen en ga je wat later opnieuw voelen.
Mijn beef hammer was klaar bij een kerntemperatuur van 92 graden Celsius.

Is je beef hammer klaar? Dan haal je hem van de BBQ, verwijder je het slagerspapier en de rozemarijn en laat je de beef hammer rusten onder aluminiumfolie.
Gooi alle sappen die in het slagerpapier zitten niet weg, deze ga je na het pullen door het vlees heen mengen.
Het heeft mijn voorkeur om de beef hammer minimaal een uur in een thermobox te laten rusten voordat ik deze ga pullen.
Je kunt hierbij ook een goed afgesloten koelbox gebruiken, hiermee houd je de beef hammer gemakkelijk enkele uren warm.

Hoe serveer je de Beef Hammer van de BBQ?

Snijd tijdens het rusten van de beef hammer al je groentes, maak de guacamole en verhit je tortilla’s in een droge koekenpan.
Haal de beef hammer na het rusten uit de folie en “pull” deze met je handen of twee vorken.
Wanneer de beef hammer van de BBQ goed is gegaard zul je geen vorken nodig hebben en valt deze zo van het bot af 😉.
Na het “pullen” meng je een beetje opgevangen vocht door de pulled beef.

Serveer de pulled beef op een tortilla met bijvoorbeeld de gesneden groentes, guacamole, zure room en een heerlijke pittige, hete chili saus.

Ga je dit Beef hammer van de BBQ recept ook maken? Maak er een leuke foto van en tag Braai&Snaai op Instagram😊.

Smakelijk eten!  

Beef Hammer recept
Dennis
Dennis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *