Een Brisket Whole Packer, the must-do voor iedere BBQ-er
Een brisket whole packer is een “must-do” voor de echte BBQ-er. Een geweldig stuk vlees, een mooie low & slow sessie en dan afwachten hoe de brisket is gelukt…. En als de bereiding dan precies is zoals je in gedachten hebt, YES! Dat geeft een fantastisch gevoel. Wat kan een mens dan blij zijn.
Brisket, een stuk vlees wat toch wel de nodige ervaring en BBQ-beheersing nodig heeft.
Als dat in orde is, dan is het ook heel belangrijk dat de brisket whole packer van goede kwaliteit is.
Ik zeg altijd, pulled pork van een slechte kwaliteit procureur is altijd nog lekker te krijgen met genoeg BBQ saus en wat jus, maar van een slechte kwaliteit brisket is weinig te maken.
Deze keer gebruikte ik een Canadese Angus brisket whole packer van BBQuality.
Al meerdere keren heb ik een brisket whole packer bereid op de BBQ en iedere keer weer nieuwe methodes en technieken geprobeerd om een steeds betere brisket te bereiden.
Voordat ik mijn eerste brisket whole packer bereide heb ik uren doorgebracht op Google en YouTube.
Filmpjes over hoe ik de brisket whole packer het beste kan trimmen, fat side boven of onder, aluminium folie of butcher paper, injecteren wel of niet, en zo zijn er nog wel wat dingen om op te noemen.
Ik ben dan ook van mening dat er (net als bij zo veel stukken vlees) veel manieren zijn om een heerlijke brisket whole packer op tafel te zetten.
Bij brisket blijf ik er wel bij, al kun je nog zo goed BBQ’en en heb je nog zo veel ervaring, de kwaliteit van het vlees moet goed zijn om een mooi resultaat neer te zetten.
De bereiding die ik hieronder beschrijf, is een low & slow sessie waarbij ik voor mezelf een heel mooi resultaat heb neergezet.
Super mals, juicy en heerlijk van smaak.
Wat hebben we nodig?
- BBQ om indirect te kunnen gebruiken
- Snijplank
- Scherp mes
- Keukenpapier
- Temperatuur meter
- Rookhout
- Butcher paper
- Aluminiumfolie
- Angus brisket whole packer Canada circa 6,0 kg
- Je favoriete Beef Rub (ik heb de BBQuality Steak Rub gebruikt)
- Mosterd
- BBQ the Original saus (optioneel)
Voorbereiding
Trimmen van de Brisket
We gaan beginnen met het trimmen en bijsnijden van de brisket whole packer. Kijk goed hoeveel vet en silverskin er op het vlees zit en trim de brisket zoals op de foto. Ik laat hierbij genoeg vet zitten, maar snijd wel zoveel mogelijk silverskin en hard vet weg. Ook snijd ik de brisket rondom mooi gelijk, zodat er geen losse stukken vlees aan hangen en je bij het snijden van de brisket na de bereiding mooie gelijke plakken hebt. Gooi het snij afval niet weg, want hier kun je later heerlijke brisket burgers van draaien.

Rubben
Dep de brisket droog met een stuk keukenpapier en smeer de brisket in met mosterd. Bestrooi hierna de brisket rijkelijk met je favoriete rub, ik heb hiervoor de BBQuality Steak Rub gebruikt. Dek de brisket af en leg deze in de koeling voor een aantal uur. Ik heb in dit brisket recept de brisket de avond ervoor klaar gemaakt en een nacht in de koeling gezet.

Bereiding
Roken
Haal de brisket uit de koeling en maak je BBQ klaar voor indirect gebruik met een dome-temperatuur van 110 graden Celsius. Voeg het rookhout toe en leg je brisket met de vetkant naar boven op het rooster. Qua rookhout heb ik de Signature Blend pellets van Traeger gebruikt welke uit hickory, essen en kersen bestaat.
Plaats de kerntemperatuurmeter in de brisket en stel deze in op 70 graden Celsius. Bij deze temperatuur heeft het vlees genoeg rook gezien en zitten we net voor de stall.
Inpakken en verder garen
Wanneer de kerntemperatuur van 70 graden Celsius is bereikt gaan we de brisket stevig inpakken in butcher paper. Houd hierbij in de gaten aan welke kant de vetkant zit. Leg de brisket terug op de BBQ, nu met de vetkant naar beneden. Steek de temperatuurmeter in het vlees en stel deze in op 90 graden Celsius. De dome-temperatuur van je BBQ mag je nu iets opstoken tot 120/130 graden Celsius.
Langzaam richting het Wow-effect
Wanneer de brisket een kerntemperatuur van 90 graden Celsius heeft bereikt ga je voelen en prikken met je temperatuurmeter. Voel je nog teveel weerstand, dan is de brisket nog niet klaar. Ik voelde geen weerstand meer toen de brisket een kerntemperatuur had van 93/94 graden Celsius.
Pak de brisket voorzichtig uit en vang de sappen op in een bak. De brisket laten we voor minimaal een uur rusten in aluminium folie. Ik heb de brisket in een speciale food thermobox laten rusten. Hierin blijft het vlees makkelijk 3 à 4 uur op temperatuur. Ik heb de brisket deze keer dan ook 3 uur laten rusten.
Haaks op de draad snijden is belangrijk!
Na het rusten kan je de brisket in mooie plakken snijden. Let er hierbij op dat de draad bij de flat en de point anders lopen. Kijk dus goed hoe de draad loopt en snijd hierbij haaks op de draad je plakken.
Je kunt een klein beetje van het opgevangen vocht over de plakken brisket heen gieten, maar in dit geval was de brisket zo sappig dat ik dit niet nodig vond.
Het vocht kan je ook gebruiken om eventueel overgebleven stukjes brisket in op te warmen.

Serveren
Je kan een brisket op veel verschillende manieren serveren. Ik heb er deze keer een brisket sandwich van gemaakt met ingelegde rode ui, augurk, Amerikaanse koolsalade en zoete BBQ-saus.
Smakelijk eten!

Vond je dit recept erg lekker en maak je een mooie post op Instagram? Tag @braaiensnaai en ik deel je bericht in mijn story.